Installatie Escalda
1. Voorzorgsmaatregelen:
- Zorg dat u het nodige gereedschap bij de hand hebt vooraleer aan de plaatsing te beginnen.
- Volg alle lokale wettelijke voorschriften.
- Controleer de inkomende druk: minimum 1 bar (dynamisch), max. 8 bar (statisch) (15 PSI- 116 PSI). Verminder indien nodig de inkomende druk.
- Plaats geen waterontharder naast een warmtebron (de omgevingstemperatuur moet lager zijn dan 50°C)
- Bescherm de waterontharder en de afvoerleiding (12) van vorst.
- Zorg dat u de recentste installatiegids bij de hand hebt.
2. Installatie:
- Sluit de hoofdkraan en zorg dat de druk uit de leidingen is. Dit kan door een kraan te openen
- Onderbreek de hoofdleiding na de hoofdkraan en sluit deze rechtstreeks aan op de waterontharder(met de koppelingen) of Bypass (aanbevolen). Volg de pijlen voor water in- en uitgang op zowel dewaterontharder als op de Bypass. Let erop dat het filtertje op de ingang er niet uitvalt!
- Verbind de afvoer elleboog (#12) of rechte afloop met een flexibele afvoerleiding van 13mm (zoals door uw locale leverancier ter beschikking gesteld) met een in de buurt aanwezige afvoer. Deze afvoerleiding moet spiraal versterkt zijn om te vermijden dat deze op termijn vernauwingen en/of knikken zou vertonen. Dit om een goede werking van het apparaat te garanderen. Zorg ervoor dat de afvoer beschermd is tegen vorst en warmte (min. 5°C max. 50°C).
Let op: Voor de aansluiting van de flexibele afvoerslang op een vaste afvoerleiding, wordt er verwezen naar de lokale voorschriften.
De Bypass heeft een 3⁄4” aansluiting. De rechtstreekse verbindingen op de waterontharder zijn beschikbaar in 1⁄2”,3⁄4” en 1”.
4. Verbind de waterontharder met de pekelklep (#5) door middel van een flexibele leiding van 4 mm. Zorg ervoor dat u de leidingen tot aanslag in de snelkoppelingen steekt. Controleer of er nergens een knik of vernauwing in de leiding zit.
5. Vergeet zeker niet de meegeleverde overloop te installeren.
Maak eerst een gat in de container met een diameter van 21mm. U kan kiezen waar u dit maakt, maar het moet op ongeveer 10cm van de bovenrand van de container komen. Als het gat geboord is, schroef dan de overloop elleboog vast met de meegeleverde moer.
Verwijder ook alle bramen en stukjes plastic die in de container zijn gevallen door het boren (een extra instructie folder vindt u in de verpakking).
6. Plaats nu het apparaat in de zoutbak aan de kant met de ronde uitsparing. Voor montage van de pekelklep, open het klepje door de zijkanten lichtjes in te drukken. Plaats de pekelklep in de voorziene ruimte met de correcte zijde naar boven. Zorg ervoor dat de pekelklep helemaal op de bodem zit. Let erop dat de leiding nergens geklemd zit en dat er geen knik in it.Desnoods dient u het even terug los te koppelen en opnieuw op een correcte wijze aan te koppelen. Sluit het klepje terug. Er zijn 3 mogelijke posities om het apparaat in de container te plaatsen:naar achter, naar links of naar rechts.
Als u het apparaat in een welbepaalde positie wil zetten, moet u ook de steun voor het apparaat onderaan de container in de correcte positiezetten. Volgende pagina maakt dit duidelijk.
a. Aansluiting achteraan:
De pijl op de steun in de bak moet naar achter gericht zijn.Plaats vervolgens het apparaat in de container met deaansluitingen naar achter zoals u op de figuur kunt zien.
3. instellingen:
- Hardheidsinstelling: (9)
Meet de hardheid van het inkomende water door middel van een hardheidstestkit (niet meegeleverd).
Delta gebruikt ppm instellingen van CaCO3. (10 ppm CaCO3 = 1°fh) (1°dh = 1,78°fh) Stel de hardheidsinstelling in op de gemeten hardheid. Hiervoor kunt u de zeskant sleutel nummer 5 gebruiken. - Resthardheidsinstelling: (8)
Hiermee is het mogelijk een resthardheid aan het uitgaande water toe te voegen.Stel de gewenste resthardheid (de uitgaande hardheid) in met de zeskant- sleutelnummer 5. De instelling is evenredig met 1/10 – 1/5 – 1/... van de totale inkomende hardheid van het binnenkomende water. Opmerking: zet de instelling van beide units steeds op dezelfde waarde.
4. Opstarten:
- Laat de Bypass in stand “bypass” staan, open de hoofdkraan en laat het water gedurende enkele minuten doorstromen om te vermijden dat er onzuiverheden in de waterontharder zouden binnendringen. Indien u geen Bypass gebruikt, open langzaam de hoofdkraan.
- Vul de zoutbak met zout in de daartoe voorziene ruimte.
Gebruik enkel specifiek zout geschikt voor huishoudelijke waterontharders. - Giet water in de zoutbak totdat het waterpeil 10cm(4”) hoog staat. (de vlotter van de pekelklep moet drijvende zijn)
- Draai de Bypass langzaam in stand “service”. Opende hoofdkraan als je geen Bypass gebruikt.
- Neem nu een debiet af (open een kraan ergens
achter de verzachter). Er kan een hoeveelheid lucht
mee door de kraan komen. Dit is afkomstig uit de
verzachter en is eenmalig. (enkel bij het opstarten) Wanneer er enkel water en geen lucht meer uit de kraan komt sluit je deze kraan terug. - Voer een manuele regeneratie uit:
- Gebruik een zeskant sleutel (inbus) nummer 5 om de programmaschijf (PRG) manueel te ver draaien. Draai de PRG tegen wijzers in tot hij staat zoals op de rechtse figuur. Wanneer de pijl en lijn op het transparante deksel, ter hoogte van de zone met de letter “B” (brining) komt, start deregeneratie. De PRG valt op dat moment een stukje naar beneden (is zichtbaar en hoorbaar).De letter “R” staat voor refill.(het terug vullen van de container met water op het einde van deregeneratie). Om er zeker van te zijn dat het apparaat in regeneratie staat moet er een klein debiet naar de afvoer gaan en moet het waterniveau in de zoutbak dalen.
- Laat de verzachter zijn volledige regeneratie voltooien. Dit duurt ongeveer 12 minuten.Als de regeneratie afgelopen is, loopt er geen water meer naar de afvoer, hieraan kan je zien of de regeneratie afgelopen is.
- Laat nu enige tijd water stromen uit een kraan achter de verzachter om al het resterend hard water uit de leidingen te spoelen.
- Test nu de hardheid achter het apparaat met een “hardheidstest-kit”. (niet meegeleverd) Pas indien nodig de resthardheidsinstelling aan.
7. Plaats nu de 2 deksels op het apparaat. Eerst de kap over het kleppenhuis. Zorg ervoor dat de aansluitingen in de grote uitsparing vallen en dat de afvoer in de kleinere uitsparing valt. Monteer vervolgens het voorste deksel. Om inde toekomst zout bij te vullen, dient enkel het grotere deksel vooraan verwijderd te worden. Vergeet niet om de overloop met de afvoer te verbinden. Vergeet zeker niet de meegeleverde overloop te installeren.
Maak eerst een gat in de container met een diameter van 21mm. U kan kiezen waar u dit maakt, maar het moet op ongeveer 10cm van de bovenrand van de container komen. Als het gat geboord is, schroef dan de overloop elleboog vast met de meegeleverde moer. Verwijder ook alle bramen en stukjes plastic die in de container zijn gevallen door het boren (een extra instructie folder vindt u in de verpakking).